TΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τα μανταρίνια, με το υπέροχο άρωμά τους και την ευχάριστη δροσιστική τους γεύση, μας χαρίζουν υγεία, ζωντάνια και ομορφιά.

Ένα... πορτοκάλι την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Η θρεπτική αξία του πορτοκαλιού είναι μεγάλη, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καλή υγεία του δέρματος, των οστών και των ούλων, στην απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο και στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Όμως δεν είναι μόνο η βιταμίνη C που κάνει το φρούτο αυτό τόσο σημαντικό. Περιέχει επίσης σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α, ενώ περιλαμβάνει περισσότερα από 170 διαφορετικά φυτοσυστατικά (φυτοχημικές ουσίες) και περισσότερα από 60 φλαβονοειδή, ουσίες με εξέχουσες αντιοξειδωτικές δράσεις (προστασία από τις ελεύθερες ρίζες).

H τακτική κατανάλωση πορτοκαλιού προστατεύει από την υπέρταση, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε κάλιο, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να αμύνεται στο κρυολόγημα και στις ιώσεις και λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, έχει την ικανότητα να μειώνει τη χοληστερόλη, καθώς επίσης να προστατεύει από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, πιθανότατα λόγω των πολύτιμων συστατικών του, όπως το κάλιο, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη C.

Το πορτοκάλι μπορεί να ενταχθεί στο ημερήσιο διαιτολόγιο όλες τις ώρες: στο πρωινό, σαν ενδιάμεσο σνακ, σαν συνοδευτικός χυμός στο κυρίως γεύμα ή σαν επιδόρπιο.
Ο χυμός πορτοκάλι, συγκεκριμένα, αποτελεί ιδανικό σνακ ή και ιδανικό συμπλήρωμα του πρωινού γεύματος. Προσφέρει στον οργανισμό την ενέργεια για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας που ακολουθεί, ενώ ταυτόχρονα τον προμηθεύει με σημαντικό μέρος των βιταμινών που χρειάζεται καθημερινά. Συμβάλει στην καλύτερη απορρόφηση και αξιοποίηση του σιδήρου των τροφίμων που καταναλώνονται το πρωί (όπως για παράδειγμα των δημητριακών πρωινού), ενώ το φυλλικό οξύ και οι υπόλοιπες βιταμίνες του χυμού συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού και τη λειτουργία του, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

citrus3_intext

Γκρέιπφρουτ: Φρούτο - Θησαυρός

Αν και από τη γεύση του δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητό, παρέχει πληθώρα πλεονεκτημάτων για τον οργανισμό. Η θρεπτικότητά του καθορίζεται από την ένταση του χρώματος του: όσο πιο έντονο, τόσο το καλύτερο. Το γκρέιπφρουτ είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι σημαντική για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η περιεκτικότητα του γκρέιπφρουτ σε βιταμίνη C, βοηθά στη συντόμευση της διάρκεια του κοινού κρυολογήματος και μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Μισό γκρέιπφρουτ περιέχει το 80% της συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη C, που χρειάζεται να λαμβάνει ο οργανισμός μας σε καθημερινή βάση.

Τα ροζ και τα κόκκινα γκρέιπφρουτ, είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές φυτοχημικό που είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση και την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Σε άλλη μελέτη, τα βιοφλαβονοειδή που εμπεριέχονται στα γκρέιπφρουτ μπορούν ακόμη και να εμποδίσουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, απαλλάσσοντας τον οργανισμό από τα επιβλαβή οιστρογόνα.

Επιπλέον, τα φυτοχημικά συστατικά που αποκαλούνται λεμονοειδή, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία κατά του καρκίνου του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του δέρματος. Η ημερήσια κατανάλωση τριών δόσεων των 175ml, χυμού γκρέιπφρουτ, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που ενεργοποιεί την καρκινική δράση που περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου.

citrus_intext

Το γκρέιπφρουτ συμβάλλει επίσης στη μείωση της χοληστερόλης λόγω της πηκτίνης που περιέχει, μια μορφή διαλυτής ίνας, ικανής να μειώσει τα ποσοστά της χοληστερόλης, απομακρύνοντας την από τον οργανισμό και μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.
Ένα ακόμα από τα σημαντικά οφέλη του γκρέιπφρουτ είναι ότι βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Τα υψηλά ποσοστά ινών, βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας αλλά και στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Προσοχή: Ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα, πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους εάν καταναλώνουν συστηματικά γκρέιπφρουτ. Ανάλογα με την περίπτωση ο γιατρός θα προσαρμόσει τη δόση του φαρμάκου. Ο λόγος είναι ότι το φρούτο αυτό περιέχει ουσίες που παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ορισμένων φαρμάκων (αντιυπερτασικά, στατίνες για τη μείωση χοληστερόλης, ανοσοκατασταλτικά, αγχολυτικά, αντιισταμινικά, αναστολείς της πρωτεάσης που χρησιμοποιούνται κατά του AIDS, αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα).

Μανταρίνι... ένα πολύτιμο φρούτο!

Τα μανταρίνια, εκτός από πολύ γευστικά, αποδεικνύονται και πολύ ευεργετικά για την υγεία. Τα μανταρίνια είναι πολύ πλούσια σε Βιταμίνη C, φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και εμφανίζουν καρδιοπροστατευτική δράση, μέσω της μείωσης λιπιδίων του αίματος και συγκεκριμένα της χοληστερόλης. Περιέχουν επίσης αρκετές ποσότητες φλαβονοειδών ουσιών, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες εμφανίζουν αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, μειώνουν την εμφάνιση φλεγμονών και εκφυλιστικών ασθενειών.

citrus1_intext

Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά. Τα μανταρίνια έχουν επίσης ηρεμιστική δράση, βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής της αρθρίτιδας αλλά και στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Γενικότερα, κάνουν καλό στην όραση.

Σύμφωνα με δύο Ιαπωνικές μελέτες, το 2006, η κατανάλωση μανταρινιού μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη. Οι επιστήμονες τονίζουν πως το μυστικό της δύναμης των μανταρινιών, βρίσκεται στη βιταμίνη Α και ειδικά σε κάποια συστατικά της, τα καροτενοειδή, τα οποία, εκτός από πολλές ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες, δίνουν στα μανταρίνια το πορτοκαλί τους χρώμα.

Λεμόνι: Μία διατροφική έκπληξη για τον οργανισμό

Το λεμόνι δρα ως αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, αντικαρκινικό, είναι σύμμαχος στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, της στεφανιαίας νόσου, της παχυσαρκίας, αποτελεί ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και καταστολέα των ελεύθερων ριζών. Ακόμη είναι διουρητικό, βοηθάει στην πέψη, αλκαλοποιεί και καθαρίζει το αίμα, βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη, του ουρικού οξέως, της αρτηριοσκλήρυνσης, της θρόμβωσης. Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε φλαβονοειδή, που λειτουργούν ενάντια σε μολύνσεις από ιούς όπως η γρίπη και το κρύωμα και βοηθούν στην ουδετεροποίηση των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για το γήρας και για τις περισσότερες ασθένειες.

citrus2_intext

Επίσης, φρέσκος χυμός λεμονιού (1/2 λεμόνι) που προστίθεται σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό είναι ένα εκπληκτικό πρωινό αντιοξειδωτικό για το στομάχι. Καθαρίζει το έντερο, καθώς αυξάνει την περίσταλση του εντέρου, βοηθώντας την κίνησή του, άρα βοηθώντας στην κανονική του λειτουργία. Ρίξτε το χυμό ενός λεμονιού σε ζεστό νερό και πιείτε το νωρίς το πρωί, αν έχετε σχετικό πρόβλημα. Ακόμα, το κιτρικό οξύ του χυμού λεμόνι βοηθά στη διάλυση του χολόλιθου, των εναποθέσεων ασβεστίου και της πέτρας στα νεφρά. Τέλος, συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.

Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου Αθηνών, PGCert Διατροφής Αθλητών
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108019097, 6937 260311
E-mail: alexandra.damvouneli@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/DamvouneliDietitian

Photosource
Photosource1
Photosource2
Photosource3

κατηγορια Ετικετες