SUPERFOOD: EDAMAME

Η συγκομιδή και συσκευασία της νεαρής σόγιας γίνεται πριν σκληρύνει, με οφέλη για την υγεία που περιλαμβάνουν τις ιδιότητες μείωσης των κινδύνων καρκίνου, της οστεοπόρωσης, της φλεγμονής, του διαβήτη ή της καρδιακής νόσου. Όπως όλα τα λαχανικά και τα φρούτα, βοηθά εξαιρετικά στην απώλεια βάρους και τη διατήρηση υγειών επιπέδων ενέργειας.

Ένα φλιτζάνι έχει περίπου 20 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, με πολλές ίνες, φυλλικό οξύ και φυτοστερόλες που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά, το φυτό περιέχει επίσης βιταμίνη C, E και Β-6 σε αφθονία.

Δεν περιέχει γλουτένη, χοληστερόλη και είναι χαμηλό σε θερμίδες. Εκτός από το ότι είναι μια ευπρόσδεκτη πηγή πρωτεΐνης, το ενταμάμε προσφέρει σίδηρο και ασβέστιο. Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ως σνακ ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς το λοβό, σοταρισμένο και πασπαλισμένο σε σαλάτα σαν φασόλι, ως πουρές, μαγειρεμένο με ρύζι ή στον ατμό και να σερβιριστεί ως συνοδευτικό σε πιάτα με σούσι. Μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί σε σούπες ή γιαχνί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές εκδοχές.

Επιλέξαμε μια σπέσιαλ συνταγή από τη Stacey του goodnessis.com που θα δώσει όλη τη φρέσκια, τρυφερή και βουτυρένια γεύση στο γεύμα σας.

edamame

Κάρυ καρύδας με ενταμάμε

Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ πωλούν κατεψυγμένο ενταμάμε που απλά πρέπει να αποψυχθεί. Για τις περισσότερες συνταγές, το κατεψυγμένο ενταμάμε λειτουργεί καλά και είναι εύκολο στη χρήση. Το φρέσκο ενταμάμε είναι αρκετά δύσκολο να το βρει κανείς, αλλά μπορεί να είστε τυχεροί σε κάποιο ασιατικό σούπερ μάρκετ. Αν καταφέρετε να βρείτε φρέσκο ενταμάμε, τότε βράστε το για 5 με 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Δεν θέλετε να το μαγειρέψετε υπερβολικά, καθώς θα γίνει πολύ μαλακό και θέλετε να διατηρήσει την τραγανή υφή του.

Επιλέξαμε κατεψυγμένο ενταμάμε σε αυτό το αρωματικό κάρυ καρύδας που μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με γλυκό αρακά όταν το ενταμάμε είναι εκτός εποχής. Κατά την παρασκευή αυτού του πιάτου προσπαθήστε να διατηρήσετε το έντονο χρώμα, τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών με σύντομο μαγείρεμα και προσθέτοντάς τα στο τέλος, ακριβώς πριν από το σερβίρισμα. Το καλοκαίρι μπορείτε να προσθέσετε ένα ολόκληρο καλαμπόκι, κομμένο σε τρία κομμάτια. Το λαχανικό μπορεί να είναι οποιοδήποτε λαχανικό εποχής.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ολόκληρα μπαχαρικά και να τα αλέσετε, καθώς αυτό δίνει την ένταση και τις αρωματικές γεύσεις στο κάρυ.

Συνταγή:

1 γεμάτο κ.γ. σπόρους κύμινου
1 γεμάτο κ.γ. σπόρους κόλιανδρου
1/4 γεμάτο κ.γ. ολόκληρους κόκκους μαύρου πιπεριού
1/2 κ.γ. κουρκούμη σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας λάδι/γκι
1 μακρύ αποξηραμένο τσίλι (αφού αφαιρέσετε σπόρους και κομμένο σε 3 κομμάτια)
5 εκ./30 γρ. φρέσκο τζίντζερ, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε λεπτά κομμάτια
4 μεγάλες φλούδες από το φλοιό ενός λεμονιού
3 κλωνάρια/160 γρ. σέληνο/ μεγάλο μάραθο
1 μέτρια/200 γρ. γλυκοπατάτα/κολοκύθα, ξεφλουδισμένη, κομμένη σε κομμάτια των 2,5 εκ.
2 μέτριες/180 γρ. πατάτες, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε κομμάτια 2,5 εκ.
1 μέτριο/80 γρ. καρότο, ξεφλουδισμένο, κομμένο στη μέση κατά μήκος, κομμένο σε κομμάτια των 2,5 εκ.
Ένα κομμάτι/60 γρ. χοντροκομμένο λάχανο
1 (400ml) κονσέρβα γάλα καρύδας
3 φλιτζάνια νερό
1/2 πάστα ταμάρινδου/φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού
11/2 γεμάτο κ.γ. jaggery/ζάχαρη
1 κ.γ. ορυκτό αλάτι
1 φλιτζάνι κατεψυγμένα/φρέσκα φασόλια ενταμάμε
2 χούφτες/40 γρ. kale: αφαιρέστε τα χοντρά κοτσάνια, αφήστε τα μικρά φύλλα ολόκληρα και κόψτε τα μεγαλύτερα φύλλα στη μέση
1/2 φλιτζάνι χοντροκομμένο φρέσκο κόλιανδρο

edamamee

Προετοιμασία:

Σε ένα μικρό σκεύος καβουρδίστε τους σπόρους κύμινου και κόλιανδρου, ολόκληρους τους κόκκους μαύρου πιπεριού και μόλις βγάλουν άρωμα σε 45-60 δευτερόλεπτα, μεταφέρετε σε γουδοχέρι. Κρυώστε και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το γουδοχέρι για να θρυμματίσετε τα μπαχαρικά και να τα κάνετε σκόνη. Προσθέστε τη σκόνη κουρκούμης και αφήστε στην άκρη.

Ζεστάνετε 2 κ.σ. λάδι καρύδας σε μεγάλο σκεύος, προσθέστε το τσίλι και σοτάρετε για 30 δευτερόλεπτα. Ανακατέψτε το τζίντζερ, τη φλούδα λεμονιού, το σέλινο. Μαγειρέψτε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε τα καρότα, την πατάτα και τη γλυκοπατάτα, τα αλεσμένα μπαχαρικά στην κατσαρόλα με 3 φλιτζάνια βραστό νερό. Φέρτε σε σημείο βρασμού και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει χωρίς καπάκι για 10 λεπτά. Μετά, προσθέστε το λάχανο και σιγοβράστε για ακόμη 5 λεπτή ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

edamame3

Ανακατέψτε την πάστα ταμάρινδου, το jaggery/ζάχαρη και καρυκεύστε με αλάτι. Κλείστε τη φωτιά και ανακατέψτε τα φασόλια ενταμάμε, το kale και τα φύλλα κόλιανδρου. Σκεπάστε και αφήστε να ηρεμήσει για πέντε λεπτά, διατηρώντας τα λαχανικά με έντονο χρώμα και τραγανά. Δοκιμάστε στο αλάτι. Σερβίρετε με noodles ή ρύζι και γαρνίρετε με κλωναράκια φρέσκου κόλιανδρου, φύτρες φασολιών, φύλλα kale στον ατμό και μερικούς κόκκους φρεσκοαλεσμένου πιπεριού.

Αν δεν το σερβίρετε αμέσως, αφήστε στην άκρη τα φασόλια ενταμάμε και τα λαχανικά. Όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε, ξαναζεστάνετε το κάρυ προσθέτοντας τα λαχανικά και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν.

Η Ομάδα των Holmes Place

3 ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ & 1 WELLNESS ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΑ HOLMES PLACE!

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου εδώ για να λάβεις στο email σου τις 3 απολαυστικές συνταγές μας και το wellness δώρο σου από τα Holmes Place.

Οι συνταγές και το Wellness δώρο των Holmes Place θα σταλούν στο e-mail σας, αυτόματα, μετά την αποστολή αυτής της φόρμας. Η προσφορά του wellness δώρου ισχύει ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΗ ΜΕΛΗ των Holmes Place.

κατηγορια Ετικετες