SUPERFOOD: ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

Το «ταπεινό» κουνουπίδι είναι ένα δυναμικό superfood με πολλές χρήσεις!

Το κουνουπίδι είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά του πλανήτη. Το βρίσκετε εύκολα και αξίζει μια θέση στη λίστα με τα superfood. Στα οφέλη αυτού του λευκού σταυροειδούς λαχανικού, συγκαταλέγεται η υψηλή παρουσία βιταμίνης C, K, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β6 και ινών.

Το κουνουπίδι ανήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών: Το λάχανο, το kale, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο ανήκουν και αυτά στην ίδια οικογένεια. Μην κάνετε το λάθος να σκεφτείτε ότι δεν είναι υγιεινό επειδή δεν έχει πράσινα φύλλα. Περιέχει σουλφοραφάνη που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου, να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς και να προσφέρει αντιφλεγμονώδη προστασία. Προσφέρει πεπτικά οφέλη και μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αποτοξινωθεί ενώ περιέχει μόνο 15 θερμίδες για κάθε 100 γραμμάρια.

cauliflower_intext3

Για μια γευστική συνταγή αυτού του special λαχανικού, δοκιμάστε αυτή την ελαφριά και τραγανή συνταγή της Stacey από το www.goodnessis.com.

Ψητό κουνουπίδι σε φέτες με πράσινη σος του κήπου

Υλικά:

1 μεγάλο κεφάλι κουνουπίδι
3 κουταλιές της σούπας λάδι/γκι
φρέσκο δενδρολίβανο
1/3 φλιτζανιού ξεφλουδισμένα αμύγδαλα (ή τρίμματα ψωμιού)
χοντρό αλάτι και πιπέρι κατά την προτίμησή σας
πάπρικα για γαρνιτούρα

Για την πράσινη, σος με βότανα από τον κήπο:

μια πλούσια χούφτα φύλλα μαϊντανού
6 πλούσια κλωναράκια δυόσμο
μια χούφτα φύλλα βασιλικού
μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon ολικής άλεσης
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

cauliflower2_intext

Συνταγή:

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς.

Στρώστε μια λαδόκολλα. Πλύνετε το κουνουπίδι και αφαιρέστε τα σκληρά εξωτερικά φύλλα. Αφήστε το κεντρικό κοτσάνι ανέπαφο. Κόψτε τη βάση έτσι ώστε να μπορεί να σταθεί χωρίς να μετακινείται.

Τοποθετήστε το κουνουπίδι, με τη βάση προς τα κάτω σε έναν πάγκο εργασίας. Με ένα πολύ αιχμηρό μαχαίρι, αρχίστε από το άνω κεντρικό τμήμα στο κεφάλι του κουνουπιδιού, κόψτε το κέντρο του κεφαλιού του κουνουπιδιού για να το κόψετε στη μέση. Στη συνέχεια κόψτε τέσσερις παχιές φέτες των 19 χιλ. (δύο από κάθε μισό). Πρέπει να έχετε δύο μεγάλες φέτες και δύο μεσαίες φέτες. Τα κομμάτια θα θρυμματιστούν: μην ανησυχείτε.

Τοποθετήστε τις φέτες και τις μπουκίτσες σε μία στρώση πάνω στη λαδόκολλα.
Περάστε ή πασπαλίστε τις φέτες του κουνουπιδιού με λάδι/γκι. Πασπαλίστε μια πλούσια ποσότητα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, δεντρολίβανο και καρυκεύστε με πάπρικα.

Τοποθετήστε στο φούρνο και ψήστε για 15-20 λεπτά. Γυρίστε τις φέτες από την άλλη και ψήστε ακόμη 10-15 λεπτά ή μέχρι οι άκρες να αρχίσουν να παίρνουν ένα καφέ χρώμα. Καρυκεύστε με αλάτι και μαύρο πιπέρι.

Για να φτιάξετε τη σος, ψιλοκόψτε τα βότανα ή εναλλακτικά τοποθετήστε σε ένα μικρό μπλέντερ και αλέστε για μερικά δευτερόλεπτα. Ρίξτε τη μουστάρδα. Ρίξτε το ελαιόλαδο σιγά σιγά, χτυπώντας με ένα πιρούνι. Ρίξτε το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώστε. Μην κάνετε οικονομία στα καρυκεύματα και να δοκιμάζετε όσο συνεχίζετε. Η σος πρέπει να είναι έντονη και λαμπερή.

Σερβίρετε το λάχανο με τη σος.

Photosource

Η Ομάδα των Holmes Place

3 ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ & 1 WELLNESS ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΑ HOLMES PLACE!

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου εδώ για να λάβεις στο email σου τις 3 απολαυστικές συνταγές μας και το wellness δώρο σου από τα Holmes Place.

Οι συνταγές και το Wellness δώρο των Holmes Place θα σταλούν στο e-mail σας, αυτόματα, μετά την αποστολή αυτής της φόρμας. Η προσφορά του wellness δώρου ισχύει ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΗ ΜΕΛΗ των Holmes Place.

κατηγορια Ετικετες