SUPERFOOD: ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Τα μαγικά μανιτάρια με τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες είναι μια θρεπτική υπερδύναμη!

Με τόσες πολλές διαφορετικές ποικιλίες και γεύσεις, τα μανιτάρια είναι μια υπέροχη πηγή θρεπτικών συστατικών που μπορούν να σερβιριστούν με δημιουργικούς τρόπους. Ανάμεσα στα πολλά οφέλη που προσφέρουν για την υγεία, θα βρείτε ότι βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Υπάρχει λόγος που στην Ασία έχουν τόσο μεγάλη αξία για την υγεία, εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Μια ιδανική εναλλακτική του κρέατος

Τα μανιτάρια μπορούν επίσης να διεγείρουν την απορρόφηση σιδήρου και να βελτιώσουν την υγεία των οστών. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μεταλλικά στοιχεία και πρωτεΐνες και με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τα μανιτάρια είναι ένα superfood γεμάτο με ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητες. Μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να είναι ένα εκπληκτικό υποκατάστατο του κρέατος, όπως τα φασόλια και οι σπόροι.

Με τόσο μεγάλη ποικιλία, υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη που μπορεί να βρει κανείς σε κάθε είδος, αλλά βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε μόνο αυτά που είναι διαθέσιμα σε αξιόπιστα καταστήματα και αγορές, καθώς υπάρχουν επίσης πολλές επικίνδυνες ποικιλίες.

Όποιο και αν είναι το αγαπημένο σας: crimini, enoki, oyster, portobello, shiitake ή white button, όλα τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά. Τα μανιτάρια αυξάνουν τη βιταμίνη D σας και είναι το μόνο φρούτο ή λαχανικό που αποτελεί πηγή για αυτή την καίριας σημασίας βιταμίνη για τον οργανισμό. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα μανιτάρια παράγουν βιταμίνη D στο ηλιακό φως.
Τα μανιτάρια έχουν υψηλά επίπεδα σεληνίου, ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), παντοθενικού οξέος (βιταμίνη Β5), χαλκού, νιασίνης (βιταμίνη Β3), καλλίου και φωσφόρου. Τα μανιτάρια είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο όταν θέλετε να κάνετε αποτοξίνωση από το κρέας, καθώς βοηθούν στη μείωση της τοξικότητας που προέρχεται από την υπερβολική κατανάλωση του κρέατος.
Όσοι είναι vegans εδώ και πολύ καιρό, πρέπει να καταναλώνουν τα μανιτάρια με μέτρο, εκτός και αν ένα συγκεκριμένο μανιτάρι χρειάζεται για τη θεραπεία μιας ασθένειας. Η κατανάλωση μανιταριών μπορεί να είναι πολύ καθαριστική κατά την ανάρρωση.

superfood mushroom intext

Για τη φύλαξη: Τα προσυσκευασμένα μανιτάρια πρέπει να παραμένουν στη συσκευασία αλλά τα χύμα μανιτάρια ή αυτά που βρίσκονται σε ανοιχτή συσκευασία πρέπει να αποθηκεύονται σε χαρτοσακούλα στο ψυγείο. Αυτό τα κάνει να αναπνέουν και να διατηρούνται περισσότερο. Η φύλαξη των μανιταριών σε πλαστική σακούλα τα κάνει να χάνουν τη φρεσκάδα τους πιο γρήγορα.

Για τον καθαρισμό: Καθαρίστε τα μανιτάρια με όσο το δυνατό λιγότερο νερό, καθώς αν πλύνετε τα μανιτάρια αυτό τα κάνει να απορροφούν το νερό και διαλύεται η γεύση. Ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσετε φρέσκα μανιτάρια είναι να τα σκουπίσετε με ένα καθαρό, νωπό πανί ή πετσέτα.

Τώρα που είστε πλήρως ενημερωμένοι, είναι ώρα να πάρετε τα οφέλη στο μέγιστο και να απολαύσετε την υπέροχη γεύση των μανιταριών. Γι’ αυτό έχουμε επιλέξει αυτή τη νόστιμη, τραγανή, με έντονη γεύση πίτα με μανιτάρια της Stacey του goodnessis.com.

mushrooms intext

Πουρές με κεχρί και μανιτάρια

Οι πλούσιες γεύσεις των άγριων μανιταριών που είναι σοταρισμένα σε γκι είναι ιδανικές για να δώσουν μια διαφορετική άποψη σε έναν εύκολο πουρέ. Στη συνέχεια, η διακόσμησή του με καβουρδισμένα φουντούκια και λιωμένο τυρί και άφθονο μαϊντανό είναι θεϊκή. Χρησιμοποιήστε όποια μανιτάρια θέλετε: διάφορα άγρια μανιτάρια, porcini, enoki, πλευρώτους, chanterella ή ακόμη και μικρά καφέ.
Για μια εκδοχή αυτού του πιάτου για χορτοφάγους, χρησιμοποιήστε λάδι αντί για γκι και αντικαταστήστε την παρμεζάνα με αυτήν την «παρμεζάνα κουκουναριών»

Για 4 μερίδες

Συστατικά για πουρέ από κεχρί:
½ φλιτζάνι κεχρί, καθαρισμένο
400 γραμμάρια κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια (αφού αφαιρέσετε το σκληρό στέλεχος)
3½ φλιτζάνια νερό
1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού γκι

Γέμιση μανιταριών:
4 κ.σ. λάδι γκι/καρύδας (χωρισμένο)
400 γρ. διάφορα μανιτάρια (χωρισμένα)
Αλάτι και πιπέρι
1 κ.σ. φύλλα από φρέσκο θυμάρι

Για το γαρνίρισμα:
1 φλιτζάνι παρμεζάνα, τριμμένη
⅓ φλιτζανιού φουντούκια
⅓ φλιτζανιού φρεσκοκομμένο μαϊντανό
Θυμάρι για γαρνίρισμα

Προετοιμασία:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C.
Προετοιμάστε τα φουντούκια απλώνοντάς τα σε μια λαμαρίνα και ψήστε τα για 8 λεπτά. Όσο είναι ακόμη ζεστά, τρίψτε τους καρπούς σε μια πετσέτα για να αφαιρέσετε το φλοιό. Αναπόφευκτα θα υπάρχουν ίχνη από φλοιό που δεν φεύγει, αλλά δεν πειράζει. Χοντροκόψτε και αφήστε στην άκρη.

intext mushroom

Προετοιμάστε τον πουρέ από κεχρί:
Στραγγίξτε και ξεβγάλτε το κεχρί. Τοποθετήστε σε μεσαίο σκεύος, προσθέστε το κουνουπίδι και το νερό. Βράστε σε δυνατή φωτιά. Καλύψτε την κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 25 λεπτά μέχρι το κεχρί να είναι μαλακό, αφράτο και να έχουν απορροφηθεί τα περισσότερα υγρά.
Ενώ περιμένετε να μαγειρευτεί το κεχρί, προετοιμάστε τα μανιτάρια όπως περιγράφεται παρακάτω.
Όταν είναι έτοιμο το κεχρί, βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη για 10 λεπτά. Προσθέστε το γκι, το αλάτι και το πιπέρι και λιώστε με έναν πολτοποιητή πατάτας μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα ή κάντε το μείγμα πουρέ με ένα μπλέντερ χειρός/επεξεργαστή τροφίμων για πιο κρεμώδη υφή.

Προετοιμάστε τα μανιτάρια:
Καθαρίστε τα μανιτάρια και χοντροκόψτε τα ή κόψτε τα σε φέτες σε ακανόνιστα σχήματα, αφαιρώντας το σκληρό άκρο από το κοτσάνι.

Ζεστάνετε 2 κ.σ. λάδι γκι/καρύδας σε ένα βαθύ τηγάνι σε φωτιά μεσαίας έντασης. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε τα μισά μανιτάρια και τηγανίστε για λίγα λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτούν. Προσπαθήστε να μην τα μετακινείτε πολύ για να μην κάνουν χρυσοκαφέ στάμπες στην επιφάνειά τους. Αφαιρέστε από το σκεύος και επαναλάβετε με τα υπόλοιπα και γκι/λάδι. Σβήστε τη φωτιά, προσθέστε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίστε με θυμάρι. Τοποθετήστε σε ένα στρογγυλό σκεύος για φούρνο. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε σε ζεστό φούρνο μέχρι να είστε έτοιμοι.

Φτιάξτε την πίτα:
Βγάλτε τα μανιτάρια από το φούρνο και πασπαλίστε τον πουρέ με το κεχρί ομοιόμορφα πάνω από τα μανιτάρια, πασπαλίστε με παρμεζάνα και φουντούκια. Βάλτε στο/στην γκριλ/ψησταριά μέχρι το τυρί να κάνει φουσκάλες και να πάρει χρώμα. Γαρνίρετε με μαϊντανό και θυμάρι και λίγο έξτρα αλάτι και πιπέρι. Συνοδέψτε με πικρή, πράσινη σαλάτα με σάλτσα από γλυκιά μουστάρδα.

Η Ομάδα των Holmes Place

3 ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ & 1 WELLNESS ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΑ HOLMES PLACE!

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου εδώ για να λάβεις στο email σου τις 3 απολαυστικές συνταγές μας και το wellness δώρο σου από τα Holmes Place.

Οι συνταγές και το Wellness δώρο των Holmes Place θα σταλούν στο e-mail σας, αυτόματα, μετά την αποστολή αυτής της φόρμας. Η προσφορά του wellness δώρου ισχύει ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΗ ΜΕΛΗ των Holmes Place.

κατηγορια Ετικετες