8 πολυτιμα tips πριν τρεξετε τον πρωτο σας αγωνα δρομου!

Πρώτη φορά σε αγώνα δρόμου; Φροντίστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι!

Αποφασίσατε να λάβετε μέρος στον πρώτο σας αγώνα δρόμου; Κατ’ αρχάς, συγχαρητήρια!! Το πρώτο και πιο απλό βήμα είναι η πληρωμή του κόστους εγγραφής σας. Ακολουθούν όμως πολλά και σημαντικότερα στάδια ως τη μέρα του αγώνα. Η προετοιμασία σας πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον δύο μήνες πριν από τη μεγάλη μέρα. Προπόνηση, εξοπλισμός και σωστή διατροφή μοιάζουν βουνό, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάστε τίποτα, εάν ακολουθήσετε την κατάλληλη προετοιμασία.

tips race INSIDE1

Ακολουθήστε τα παρακάτω tips ώστε να είστε σίγουροι πως δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα τη μέρα του αγώνα:

1. Ξεκινήστε απλά

Εάν είστε νέος στους αγώνες δρόμου, ο πρώτος σας αγώνας πρέπει να είναι μικρός και διαχειρίσιμος, για παράδειγμα 5-10 χιλιόμετρα. Ένας νέος δρομέας χρειάζεται να συνηθίσει τον τη διαδικασία και την ένταση της προπόνησης, συνεπώς η επιλογή μικρότερων αποστάσεων θα του δώσει την ικανοποίηση του τερματισμού χωρίς να χρειάζεται προπόνηση πολλών μηνών.


2. Φτιάξτε το δικό σας σχέδιο


Πριν πατήσετε το πόδι σας στην άσφαλτο, θα χρειαστείτε ένα πλάνο ώστε να προετοιμαστείτε και να μπείτε σε φόρμα για τον αγώνα. Μιλήστε με φίλους, πιο έμπειρους δρομείς από εσάς, ώστε να καταλάβετε τα βασικά σημεία της προπόνησης. Οι νέοι δρομείς θα πρέπει να είναι «συντηρητικοί» ως προς τα χιλιόμετρα που τρέχουν, να περιλαμβάνουν στην προπόνησή τους τόσο σκληρές όσο και μαλακές επιφάνειες και να ξεκουράζονται αρκετά ώστε να μειώνονται οι μικροί (και όχι μόνο) πόνοι.


3. Βρείτε τα κατάλληλα παπούτσια

Ένα καλό ζευγάρι παπούτσια είναι το πιο σημαντικό σημείο εκκίνησης για έναν νέο δρομέα. Θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον δύο ζευγάρια παπούτσια για τρέξιμο, τα οποία να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το πόδι σας. Επισκεφθείτε ένα εξειδικευμένο κατάστημα, όπου θα μπορέσουν να σας συμβουλεύσουν υπεύθυνα σχετικά με τα παπούτσια που χρειάζεται να αγοράσετε, τον τρόπο τρεξίματος που πρέπει να ακολουθήσετε και άλλους σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να γνωρίζετε για την επιλογή του ιδανικού παπουτσιού για εσάς. Εντελώς διαφορετικά παπούτσια θα πρέπει να χρησιμοποιεί ένας δρομέας που προπονείται για τα 5 χιλιόμετρα από το δρομέα που προορίζεται για τον ημι-Μαραθώνιο.

tips race INSIDE2


4. Εξοπλιστείτε κατάλληλα

Ο σύγχρονος αθλητικός ρουχισμός είναι κάτι επίσης απαραίτητο και εύκολο να βρεθεί σε προσιτές τιμές. Ρούχα ειδικά για τρέξιμο, όπως σορτσάκια, capri παντελόνια, αθλητικά φανελάκια και απορροφητικά tops, θα κάνουν την προπόνησή σας πολύ πιο άνετη. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να φοράτε κάλτσες ειδικές για τρέξιμο.


5. Καταγράφετε τα χιλιόμετρα που τρέχετε

Παρόλο που τα ρολόγια GPS δεν εντάσσονται στον αναγκαίο εξοπλισμό, πολλοί δρομείς βρίσκουν βολική την καταμέτρηση των χιλιομέτρων που τρέχουν και της ταχύτητά τους με ένα wearable αξεσουάρ όπως αυτά. Υπάρχουν όμως και πολλά ειδικά running apps για να μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη.


Tips για τη μέρα του αγώνα!

tips race INSIDE 3

Όσο πλησιάζει η μέρα του αγώνα, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τα απρόοπτα και να αυξήσετε την πιθανότητα να αγωνιστείτε δίνοντας τον καλύτερό σας εαυτό. Κρατήστε κατά νου τις παρακάτω συμβουλές τις εβδομάδες πριν κόψετε την κορδέλα της έναρξης:


6. Ακολουθήστε τις διατροφικές σας συνήθειες

Κατά την εβδομάδα του αγώνα, είναι καίριας σημασίας να θέσετε ως βασική σας προτεραιότητα την κατάλληλη διατροφή. Καταναλώστε φαγητά που γνωρίζετε και τα οποία είναι αποδεκτά από τον οργανισμό σας. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσετε νέες γεύσεις και συνταγές, αφού, όπως είναι κατανοητό, οι στομαχικές διαταραχές δεν είναι ευπρόσδεκτες την ώρα που κόβετε το νήμα.


7. Ξεκουραστείτε επαρκώς

Είναι απαραίτητο σε αυτήν τη φάση πριν τον αγώνα να ξεκουράζεστε πολύ και σταδιακά να μειώσετε την ένταση του τρεξίματός σας, ώστε να προετοιμάσετε τα πόδια σας για τον αγώνα. Η ένταση που θα έχετε το βράδυ πριν τον αγώνα μπορεί να μην σας αφήσει να κλείσετε μάτι, γι’ αυτό καλό είναι να έχετε προνοήσει και να έχετε κοιμηθεί επαρκώς τις προηγούμενες νύχτες.


8. Ξεκινήστε νωρίς από το σπίτι

Έφτασε η μέρα του αγώνα! Δώστε στον εαυτό σας το χρόνο που χρειάζεται για να εξοικειωθεί με το χώρο διεξαγωγής του αγώνα. Για να ηρεμήσετε, καλό είναι πάρετε μερικές βαθιές ανάσες και να υπενθυμίζετε συχνά στον εαυτό σας πως είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει οτιδήποτε του παρουσιαστεί. Η μέρα του αγώνα σάς δίνει τη δυνατότητα να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει σε μια τέτοια διοργάνωση. Να γνωρίζετε πως κάθε δρομέας μαθαίνει πάντοτε κάτι από κάθε έναν αγώνα στον οποίο συμμετάσχει.

tips race INSIDE 4


Ανεξάρτητα από το πόσο νευρικοί ή εξοντωμένοι μπορεί να νιώσετε, θυμηθείτε πως το βοηθητικό προσωπικό του αγώνα είναι πάντα δίπλα σας, για να σας βοηθήσει σε ό,τι χρειαστείτε. Υπό πάσα συνθήκη και όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, οι δρομείς που θα παρουσιαστούν στον αγώνα ενημερωμένοι, ξεκούραστοι και κατάλληλα προετοιμασμένοι θα ζήσουν την ομορφότερη εμπειρία!


Η ομάδα των Holmes Place

κατηγορια Ετικετες