ΧΑΝΕΤΕ ΒΑΡΟΣ; ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΚΟΥΣΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΙΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

Σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουμε διακυμάνσεις στο βάρος μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας και είναι φυσικό το βάρος μας να αλλάζει κατά τη διάρκεια του έτους. Ένα-δύο κιλά περισσότερο ή λιγότερο στη ζυγαριά είναι απλά φυσιολογικό, αλλά πότε χρειάζεται να ανησυχείτε;

Η απώλεια βάρους είναι συχνά επιλογή. Επιλέγουμε να αλλάξουμε τις συνήθειες διατροφής και άσκησης για να γίνουμε πιο υγιείς. Αν υπάρχει ένας σαφής και υγιής λόγος, τότε η απώλεια βάρους είναι φυσιολογική.

Ωστόσο, δεν είναι φυσιολογική η απώλεια πολλών κιλών χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Η απώλεια ποσοστού μεγαλύτερου του 5% του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια περιόδου 6 έως 12 μηνών χωρίς κάποια προφανή αλλαγή στη διατροφή ή τη δραστηριότητά σας, πρέπει να διερευνάται.

Μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες απώλειας βάρους όπως υποσιτισμός, φαρμακευτική αγωγή, καθιστικός τρόπος ζωής και ασθένεια. Περιστασιακά, το πρώτο σύμπτωμα που θα σας δείξει κάποια σοβαρή πάθηση είναι η απώλεια βάρους. Άλλα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται κάποια στιγμή αργότερα. Επίσης, μερικοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την απώλεια βάρους ως πρώτο σύμπτωμα πραγματικά έχουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα αν τους ρωτήσει κάποιος.

inside - What can cause unintentional weight loss

Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή αν αντιμετωπίζετε άλλα συμπτώματα, όπως:

•κόπωση
•απώλεια όρεξης
•αλλαγή στις συνήθειες της τουαλέτας σας
•αύξηση σε ασθένειες ή λοιμώξεις

Γι’ αυτό το λόγο, αν αντιμετωπίζετε απώλεια βάρους χωρίς να το επιδιώκετε, πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να προσδιορίσετε τι προκαλεί την απώλεια βάρους.

Η ακούσια απώλεια βάρους σε άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών συνδέεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Αν είστε 65 ετών και άνω και παρατηρήσετε ότι έχετε απρόσμενα χάσει βάρος, μιλήστε στον γιατρό σας γι’ αυτό.
Μια ιατρική γνωμάτευση και εξετάσεις είναι συνήθως αρκετά για να εντοπίσουν την αιτία. Κανονικά, η πρώτη προσέγγιση θα συνεπάγεται αναλυτικό ιστορικό, φυσική εξέταση και βασικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Μερικές φορές, αν η αξιολόγηση είναι αρνητική, η αναμονή με επαγρύπνηση για 1 έως 6 μήνες είναι ένα εύλογο επόμενο βήμα. Το βάρος σας επηρεάζεται από την πρόσληψη θερμίδων, το επίπεδο δραστηριότητας, τη συνολική υγεία, την ηλικία, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, καθώς και οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Η χρήση φαρμάκων και η πολυφαρμακία μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση ή να προκαλέσουν ναυτία και δεν πρέπει να παραβλέπονται.

Η θεραπευτική αγωγή πρέπει να επικεντρώνεται στην αιτία. Αυτό συχνά συνεπάγεται μια διεπιστημονική ομάδα, όπως οδοντίατροι, διατροφολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές ή φυσικοθεραπευτές και κοινωνικοί λειτουργοί.

Ξεκινηστε να γυμναζεστε σημερα

Δοκιμάστε το ομαδικό μάθημα που σας ενδιαφέρει!

κατηγορια Ετικετες