ΝΑΤΡΙΟ: ΤΟ ΥΠΟΥΛΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Μήπως το αλάτι παχαίνει; Το νάτριο μπορεί να μην αυξάνει τη δίψα όπως πιστεύαμε κάποτε, αλλά μπορεί να κάνει το στομάχι σας να γουργουρίζει πριν το επόμενο γεύμα σας.

Φιστίκια. Ποπ κορν. Πιπεριές Padron. Αυτό που έχουν κοινό είναι ότι όσο περισσότερο αλάτι έχουν τόσο καλύτερη είναι η γεύση τους. Μπορεί επίσης να σας κάνουν να πίνετε πολύ περισσότερο νερό από ό,τι συνήθως: αυτή είναι η γενική διατροφική άποψη έτσι και αλλιώς.

Αλλά στην πραγματικότητα, το αλμυρό φαγητό μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά ευρήματα που μελετούν την πρόσληψη του αλατιού και τις συνήθειες πόσης. Ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής (DLR) και του Κέντρου Μοριακής Ιατρικής του Max Delbrück (MDC), διαπίστωσαν ότι το αλάτι μπορεί να σας κάνει να πίνετε λιγότερο... και να τρώτε περισσότερο.

Το αλάτι σας κάνει να διψάτε;

Σχεδόν όλοι μας τρώμε πολύ αλάτι. Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούμε την αλατιέρα σε κάθε γεύμα, το 77% του νατρίου που καταναλώνουμε υπάρχει στο φαγητό που τρώμε πριν το αγοράσουμε, συγκεκριμένα σε προκατασκευασμένες τροφές και γεύματα εστιατορίων.

inside 1 Sodium: the trickster ingredient making you hungry all the time

Αποδεικνύεται ότι το σώμα μας προσαρμόζεται φυσικά στην υψηλότερη πρόσληψη αλατιού. Τα νεφρά μας παράγουν περισσότερο νερό και έτσι είστε λιγότερο διψασμένοι μετά από μια σακούλα πρέτσελ. Όμως, όλο αυτό το επιπλέον νάτριο τραβάει το νερό στα αιμοφόρα αγγεία σας, αυξάνοντας τον όγκο, ανεβάζοντας την αρτηριακή πίεση και φορτώνοντας την καρδιά σας με έξτρα εργασία. Το πρόσθετο νερό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και αύξηση βάρους, αλλά υπάρχει και ένας άλλος λόγος που μπορεί να σας κάνει να βάλετε βάρος.

Το αλάτι παχαίνει;

Κατά τη διάρκεια μελετών 105 ημερών και 205 ημερών που πραγματοποιήθηκαν σε προσομοιωμένες διαστημικές πτήσεις στον Άρη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν περισσότερο αλάτι έκαναν περισσότερη κατακράτηση νερού, αλλά χρειάζονταν περισσότερη ενέργεια. Οι κοσμοναύτες στις πτήσεις είχαν όμοιες δίαιτες, αλλά τους δόθηκαν τρία διαφορετικά επίπεδα αλατιού στο φαγητό τους. Κάθε πτυχή τη διατροφής, της πρόσληψης νερού και αλατιού μπορούσε να ελεγχθεί και να μετρηθεί: οι πειραματικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ανόθευτες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το αλάτι πράγματι προκαλούσε δίψα βραχυπρόθεσμα. Επίσης, οδηγούσε σε ούρα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι. Αλλά προκαλούσε επίσης κατακράτηση νερού στα νεφρά, το οποίο μπέρδευε την ομάδα. Οι κοσμοναύτες που προσλάμβαναν περισσότερο αλάτι κατά τη διάρκεια της αποστολής, παραπονέθηκαν για μεγαλύτερο αίσθημα πείνας από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο αλάτι. Ανακαλύφθηκε ότι η ουρία, μια ουσία που σχηματίζεται στους μύες και το συκώτι για να αποβάλλει το άζωτο, μπορεί να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία. Η σύνθεση της ουρίας καταναλώνει ένα φορτίο ενέργειας, το οποίο εξηγεί γιατί, σε πειράματα σε ποντικούς, εκείνοι με διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, έτρωγαν περισσότερο.

inside 2 Sodium: the trickster ingredient making you hungry all the time

Η ουρία είναι μια κρίσιμη ένωση που δεσμεύει το νερό για μεταφορά, διατηρώντας το στο σώμα και αποβάλλοντας το αλάτι. Λόγω της εντατικής ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή της ουσίας, οι ποντικοί με διατροφή υψηλότερης περιεκτικότητας σε αλάτι δεν χρειαζόταν να πιουν περισσότερο, αλλά χρειαζόταν να τρώνε περισσότερο, υποδηλώνοντας την ανάγκη για ενέργεια για την παραγωγή ουρίας.

Αν θεωρηθεί ένα απόβλητο προϊόν, φαίνεται ότι η ουρία είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τη διάθεση του αλατιού και την κατακράτηση του νερού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να φορτώσετε τις τηγανιτές πατάτες με αλάτι. Περιορίστε τα επίπεδα νατρίου σας και το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί!

3 ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ & 1 WELLNESS ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΑ HOLMES PLACE!

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου εδώ για να λάβεις στο email σου τις 3 απολαυστικές συνταγές μας και το wellness δώρο σου από τα Holmes Place.

Οι συνταγές και το Wellness δώρο των Holmes Place θα σταλούν στο e-mail σας, αυτόματα, μετά την αποστολή αυτής της φόρμας. Η προσφορά του wellness δώρου ισχύει ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΗ ΜΕΛΗ των Holmes Place.

κατηγορια Ετικετες