ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΤΡΕΛΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ;

Γλουτένη. Η επονομαζόμενη «επιβλαβής» πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αλεύρι και άλλους σπόρους, τώρα γίνεται συνώνυμο των ακατάλληλων και παχυντικών τροφών. Αλλά γιατί η γλουτένη αποτελεί το νέο διατροφικό εχθρό μας και είναι όντως έτσι;

Ψωμί, κέικ, πασχαλινά αυγά, κοτομπουκιές: η παγκόσμια αγορά των τροφίμων χωρίς γλουτένη, εκτιμάται ότι θα φτάσει στο τεράστιο ποσό των 7,59 δις ΗΠΑ έως το 2020, με ταχύτατη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Πλέον έχουμε εστιατόρια όπου η γλουτένη δεν επιτρέπεται. Μπορείτε επίσης να κάνετε διακοπές χωρίς γλουτένη.

Κάποτε, αυτές οι τροφές χωρίς γλουτένη ήταν αναγκαίες για 1 στους 100 ανθρώπους με κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή που πραγματικά καταστρέφει την εντερική οδό όταν υπάρχει γλουτένη. Η νόσος οδηγεί σε δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αύξηση του κινδύνου οστεοπόρωσης, στειρότητα, ακόμη και καρκίνο. Μερικές φορές, η απομάκρυνση της γλουτένης από τη διατροφή δεν βάζει τέλος στα προβλήματα για τους ανθρώπους με κοιλιοκάκη. Περίπου δύο έως πέντε τοις εκατό των ανθρώπων που πάσχουν από κοιλιοκάκη έχουν μη ρυθμιζόμενη κοιλιοκάκη, όπου το έντερο είναι τόσο κατεστραμμένο από τη γλουτένη, ώστε να μην ανταποκρίνεται πλέον στη διατροφή χωρίς γλουτένη.

inside 1 gluten

Οι άνθρωποι όμως καταναλώνουν γλουτένη εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Αποτελείται από δύο ομάδες πρωτεϊνών: γλιαδίνη και γλουτενίνη, οι οποίες συνδυάζονται όταν αναμιγνύεται το αλεύρι με το νερό για να φτιάξουν μια κολλώδη ζύμη. Τώρα, ωστόσο, η δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει γίνει μια «υγιεινή» επιλογή lifestyle για πολλούς με σκοπό την απώλεια βάρους, τη μείωση κούρασης και πρηξίματος, ακόμη και για τη θεραπεία του αυτισμού, βάσει πολύ λίγων αποδεικτικών στοιχείων και τεράστιας κάλυψης του θέματος από τα μέσα.

Ο καθηγητής του Harvard, Δρ. Daniel A. Leffler, συνιστά να μην ακολουθείται διατροφή χωρίς γλουτένη παρά μόνο όταν κάποιος πάσχει από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία. Λέει «Οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη μπορεί να νιώσουν καλύτερα, αλλά σε μεγάλο βαθμό δεν θα προκύψει σημαντικό όφελος στην πράξη. Απλά θα χάσουν τα χρήματά τους επειδή αυτά τα προϊόντα είναι ακριβά.»

5 βήματα για να ακολουθήσετε μια διατροφή χωρίς γλουτένη:

inside 3 gluten

1.Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας. Πείτε του τα συμπτώματά σας και ζητήστε να κάνετε μια εξέταση αίματος. Θα ελεγχθεί η σοβαρότητα των αντισωμάτων σας όταν υπάρχει γλουτένη. Αν υπάρξει ένδειξη αύξησής τους, ο γιατρός θα σας κλείσει ραντεβού για μια ενδοσκόπηση προκειμένου να εξετάσει την εντερική οδό.

2.Μη σταματήσετε να τρώτε γλουτένη παρά μόνο αν έχετε θετικά αποτελέσματα. Η μη κατανάλωση γλουτένης σημαίνει ότι, αν δεν πάσχετε από δυσανεξία ή κοιλιοκάκη, δεν θα εντοπιστεί στις ιατρικές εξετάσεις.

3.Αν διαγνωστείτε με την ασθένεια, κάντε την έρευνά σας. Μάθετε ποια τρόφιμα μπορείτε να καταναλώνετε και ποια όχι: όχι μόνο ψωμί, ζυμαρικά και πίτσα, αλλά και οποιεσδήποτε κρυμμένες πηγές γλουτένης που βρίσκονται παντού, από κύβους ζωμού έως τα κραγιόν.

4.Δημιουργήστε ένα περιβάλλον χωρίς γλουτένη. Η γλουτένη είναι κολλώδης, που σημαίνει ότι κάθε κατσαρόλα, τηγάνι και ταψί που χρησιμοποιήσατε για μαγείρεμα ή ψήσιμο πρέπει να αντικαθίσταται με καινούριο σκεύος. Βεβαιωθείτε ότι τα σκεύη σας χωρίς γλουτένη είναι καθαρά με ξεχωριστό σφουγγαράκι, εκτός και αν έχετε πλυντήριο πιάτων.

5.Μιλήστε στην οικογένεια, τους φίλους, τους συγκάτοικους και τους συναδέλφους σας. Όπως συζητήσαμε, οι άνθρωποι είναι μπερδεμένοι με τη γλουτένη και η δυσανεξία ή η νόσος μπορούν να μπερδευτούν με μια μόδα για την υγεία. Ενημερώστε τους ότι το φαγητό σας πρέπει να μένει μακριά από των άλλων, έτσι ώστε να μην υπάρχει επιμόλυνση: να μη χρησιμοποιούν το βούτυρό σας σε ψωμί τοστ που περιέχει γλουτένη ή να μη χρησιμοποιούν το ίδιο στραγγιστήρι για ζυμαρικά χωρίς γλουτένη και κανονικά ζυμαρικά. Ακόμη και τα μικρότερα ψίχουλα μπορούν να προκαλέσουν αντίδραση σε ένα άτομο που πάσχει από κοιλιοκάκη.

3 ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ & 1 WELLNESS ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΑ HOLMES PLACE!

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου εδώ για να λάβεις στο email σου τις 3 απολαυστικές συνταγές μας και το wellness δώρο σου από τα Holmes Place.

Οι συνταγές και το Wellness δώρο των Holmes Place θα σταλούν στο e-mail σας, αυτόματα, μετά την αποστολή αυτής της φόρμας. Η προσφορά του wellness δώρου ισχύει ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΗ ΜΕΛΗ των Holmes Place.

κατηγορια Ετικετες