ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ

Το Ιδανικό Βάρος Σώματος παραμένει ένα καυτό θέμα, διότι αγγίζει διάφορες πτυχές της ανθρώπινης υγείας και διατροφής.

Μαζί με τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2,καρδιακής προσβολής, εμφράγματος και οστεοαρθρίτιδας, το υπερβολικό βάρος αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου. Για αρκετές θεραπείες, ο γιατρός πρέπει να ξέρει το βάρος σας για να υπολογίσει την κατάλληλη δοσολογία. Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν γνώση της υγείας και της καλής φυσικής κατάστασης και θέλουν να έχουν στοιχεία για το σώμα τους, την αποτελεσματικότητα της άθλησης και τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση της καλής υγείας.

Η προέλευση του Ιδανικού Βάρους Σώματος

Το πρώτο άτομο που ασχολήθηκε με το Ιδανικό Βάρος Σώματος (IBW) ήταν ο Paul Broca (γιατρός του γαλλικού στρατού), ο οποίος έπρεπε να καθοριστεί το ΙΒΣ για τους στρατιώτες. Ανακάλυψε και δημοσίευσε τον καλούμενο Δείκτη Broca που εφαρμόστηκε για περίπου έναν ολόκληρο αιώνα. Στην δείκτη του, ο Broca χρησιμοποιεί μόνο το ύψος σε εκατοστά, και στη συνέχεια αφαιρεί το 100 για να βγάλει το φυσιολογικό βάρος. Στη συνέχεια, το 10% του φυσιολογικού βάρους αφαιρείται για να βγει το IBΣ.

Μεταγενέστεροι τύποι αναπτύχθηκαν

Αλλά ο Δείκτης Broca απέτυχε σε ορισμένες πτυχές που είναι σημαντικές για το IBΣ. Για παράδειγμα, δεν λαμβάνει υπόψιν το τρέχον βάρος, την ηλικία, και το περιβάλλον, μεταξύ άλλων.
Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους επόμενους τύπους, εφάρμοζαν το Δείκτη Broca με λίγες μόνο προσθήκες.

Σήμερα, η πιο αξιόπιστη μέθοδος για να βρείτε το ιδανικό βάρος σώματος, σε συνθήκες κλινικές, εκπαιδευτικές ή πεδίου είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).


inside 2

Είναι ένας υπολογισμός που διαιρεί τους ανθρώπους σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες: Οι άνθρωποι που είναι λιποβαρείς, με σκορ μικρότερο από 18,5, με φυσιολογικό βάρος, με σκορ μεταξύ 18,5 και 24,9, οι υπέρβαροι, με σκορ 25 - 29,9 και οι παχύσαρκοι, με σκορ 30 ή μεγαλύτερο. Βασιζόμενος αυτός ο υπολογισμός μόνο σε ύψος και βάρος όμως, δεν λαμβάνει υπόψη το σκελετό ενός ατόμου, τους μύες, ή το ποσοστό λίπους. Για παράδειγμα, ένα άτομο με εξαιρετικό μυϊκό τόνο και λίγο λίπος (όπως ένας αθλητής, Bodybuilder, κ.λπ.) είναι πιο πιθανό να έχει υψηλότερο ΔΜΣ σε σύγκριση με κάποιον με περισσότερο λίπος και λιγότερο μυϊκό τόνο - αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες είναι τέσσερις φορές πιο πυκνοί από τον λιπώδη ιστό.
Χρησιμοποιώντας συμπληρωματικούς τρόπους μέτρησης μπορούμε να έχουμε μια πιο ακριβή και πλήρη αναφορά των κινδύνων για την υγεία, για παράδειγμα:

Μετροταινία

inside metronomia

Για να θεωρηθείτε υγιείς, η περίμετρος της μέσης θα πρέπει να είναι μικρότερη από το μισό του ύψους σας. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το υπερβολικό κοιλιακό λίπος μπορεί να σας θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, υψηλής πίεσης του αίματος, και στεφανιαίας καρδιακής νόσου. Για τη μέτρηση, σταθείτε ίσια και τοποθετήστε τη Μετροταινία γύρω από μεσαίο τμήμα του σώματος σας ακριβώς πάνω από το ισχίο σας γύρω από τον αφαλό. Χαλαρώστε, μην ρουφάτε την κοιλιά σας και μην πιέζετε την ταινία σφιχτά γύρω από τη μέση.


Κλίμακα Βιοηλεκτρικής Εμπέδησης

Αυτή η κλίμακα είναι εξοπλισμένη με ηλεκτρόδια κάτω από κάθε πόδι, που δίνουν μικροσκοπικά ηλεκτρικά ερεθίσματα σε όλο το σώμα, και μετρούν πόσο γρήγορα αυτά τα ερεθίσματα επιστρέφουν στη συσκευή. Ο άπαχος ιστός επιστρέφει τα ηλεκτρικά ερεθίσματα ταχύτερα από τον λιπώδη ιστό, επιτρέποντας στη συσκευή να μετρήσει τη σύνθεση του λίπους από την ταχύτητα των παλμών που επιστρέφουν. Όσο πιο γρήγορος ο χρόνος απόκρισης, τόσο πιο λιγνή η σωματική διάπλαση.


Βιβλιογραφία

1. Pai MP, Paloucek FP, Η προέλευση των εξισώσεων «Ιδανικού» σωματικού βάρους. Ann Pharmacol 2000; 34:1066-69
2. Stehman CR, Buckley RG, Dos Santos FL, et al, Παράπλευρη εκτίμηση του ύψους του ασθενούς για τον υπολογισμό του ιδανικού βάρους σώματος στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. J Emerg Med 2011;41:97-101
3. Matsuzawa Y, Tokunaga Κ, Kotani Κ, Keno Υ, Kobayashi Τ, Tarui S, Απλή εκτίμηση του ιδανικού βάρους σώματος από το δείκτη μάζας σώματος με τη χαμηλότερη νοσηρότητα. Diabetes Res Clin Pract 1990, 10(Συμπλήρ. 1): S159-64.
4. Bhumika, S., Kathrn, S. και Clarie, B. (2006). Σύγκριση εξισώσεων Ιδανικού Βάρους Σώματος και Δημοσιευμένων Πινάκων Ύψους-Βάρους με Πίνακες Δείκτη Μάζας Σώματος για υγιείς ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διατροφή διαβητικών 1 (3) 312-319
5. Green B, Duffull S. (2002). Προσοχή όταν το άπαχο σωματικό βάρος χρησιμοποιείται ως περιγραφικό μέγεθος για παχύσαρκα άτομα. Clin Pharmacol Ther. 72:743–4.

Δοκιμαστε τις υπηρεσιες του Nutrition Center!

Κλείστε ραντεβού με έναν διατροφολόγο.

κατηγορια Ετικετες