ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ; ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Πάνω που σκέφτεστε ότι τα έχετε όλα υπό έλεγχο, έρχεται ένα μπαράζ από συμβουλές ειδικών για κάτι που νομίζατε ότι ήταν υγιές: πλέον δεν είναι υγιεινό, είναι υπερεπεξεργασμένο ή ακόμη χειρότερα: καρκινογόνο.

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Ποια είναι η απόφαση;

Οι επικριτές λένε ότι οι άνθρωποι δεν είναι φτιαγμένοι για να τρώνε γαλακτοκομικά. Στην πραγματικότητα, το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Όπως και στα μωρά, το σώμα μας παράγει ένα ένζυμο για να βοηθήσει στη χώνεψη του γάλακτος. Πολλοί ενήλικες χάνουν αυτή την ικανότητα.
Άλλοι διατροφολόγοι αναφέρουν το γεγονός ότι 250ml γάλακτος περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από πολλά άλλα φαγητά. Ο διατροφολόγος Andy Bellatti λέει, «Κάθε θρεπτικό συστατικό του γάλακτος μπορεί να βρεθεί σε πλήρως φυτικές τροφές». Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που τρώνε πλήρως φυτικές τροφές.

Τα πλεονεκτήματα των γαλακτοκομικών

Μια δημόσια έκθεση για την υγεία του 2016 στο Η.Β. σχετικά με τους υπέρβαρους πληθυσμούς έλεγε: «Μια διατροφή πλούσια σε πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί, γάλα και γιαούρτι, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα παχυσαρκίας». Εδώ θα βρείτε τους λόγους για τους οποίους σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να συμπεριλάβετε γαλακτοκομικά στην καθημερινή διατροφή σας:

250ml περιέχουν:

◦ Ασβέστιο 28% ΣΗΔ
◦ Βιταμίνη D 24% ΣΗΔ
◦ B2 26% ΣΗΔ
◦ Κάλιο 10% ΣΗΔ
◦ Φώσφορο 22% ΣΗΔ
◦ Βιταμίνες Α, Β1, Β6, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο

dairyproducts_intext


• Σε πολλές οικογένειες, η εισαγωγή στη διατροφή kale, σέσκουλων, σύκων και σολομού σε κονσέρβα στη διατροφή, όλα τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, δεν αρέσει στα νεαρότερα μέλη της. Επομένως, η λύση είναι το γάλα.
• Τα προβιοτικά του γιαουρτιού βελτιώνουν τη χώνεψη, τη συνολική υγεία και μειώνουν ακόμη και τον κίνδυνο μερικών παθήσεων.
• Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να χαμηλώσουν την αρτηριακή πίεση καθώς και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα μειονεκτήματα των γαλακτοκομικών προϊόντων

Κάνει το γάλα πιο γερά τα οστά μας; «Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για το ότι η κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με λιγότερα κατάγματα», λέει ο Walter Willett, MD,PhD. Στις ασιατικές χώρες όπου η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι χαμηλή, δεν υπάρχουν στοιχεία για περισσότερα κατάγματα. Άλλοι ειδικοί που επικρίνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα λένε:

Τα επίπεδα καλίου είναι υπερβολικά υψηλά και το γάλα έχει σχετικά πολλές θερμίδες.
Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του προστάτη που συνδέεται με το γάλα. «Τα στοιχεία είναι κάπως μπερδεμένα» λέει ο Dr. Willett, αλλά υπάρχει ένας ελαφρώς υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών για τις γυναίκες που πίνουν 3 ή περισσότερες μερίδες γάλακτος καθημερινά. Συμπληρώματα ασβεστίου και όχι γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου στο κόλον.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για το ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα προλαμβάνουν την οστεοπόρωση. «Στην πραγματικότητα, η ζωική πρωτεΐνη που περιέχουν μπορεί να συμβάλει στην απώλεια οστικής μάζας» λέει ο Mark Hyman, MD.
Τα γαλακτοκομικά επιδεινώνουν το ΣΕΕ (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου).

dairyproducts_intext

Η αλήθεια για τα γαλακτοκομικά

Μπορείτε να ζείτε και να τρώτε καλά, συμπεριλαμβάνοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή σας. Αν δεν έχετε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, βεβαίως και μπορείτε να τα πίνετε/ τρώτε. Λάβετε τις αποφάσεις σας συνετά, βάσει των γνώσεών σας, ως προς την ποσότητα και τον τύπο των γαλακτοκομικών προϊόντων που μπορείτε και πρέπει να καταναλώνετε. Εάν ανήκετε στο 75% του παγκόσμιου πληθυσμού που υποφέρει από δυσανεξία στη λακτόζη, έχετε πολλές διατροφικές επιλογές. Μπορείτε επίσης να ζήσετε και να τρώτε καλά, χωρίς τα γαλακτοκομικά στη διατροφή σας. Υπάρχουν γευστικά γάλατα από αμύγδαλο, σόγια και κάσιους. Πολλά φυλλώδη λαχανικά και πρωτεΐνες περιλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά των γαλακτοκομικών.

Η Ομάδα των Holmes Place


Photosource1
Photosource2


3 ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ & 1 WELLNESS ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΑ HOLMES PLACE!

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου εδώ για να λάβεις στο email σου τις 3 απολαυστικές συνταγές μας και το wellness δώρο σου από τα Holmes Place.

Οι συνταγές και το Wellness δώρο των Holmes Place θα σταλούν στο e-mail σας, αυτόματα, μετά την αποστολή αυτής της φόρμας. Η προσφορά του wellness δώρου ισχύει ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΗ ΜΕΛΗ των Holmes Place.

κατηγορια Ετικετες