Η ΠΙΟ ΚΟΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ/ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

Tι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε τους τραυματισμούς, από τον MD Thordis Berger.

Τι είναι οι αθλητικοί τραυματισμοί;

Ο όρος «αθλητικός τραυματισμός» με την ευρύτερη έννοια, αναφέρεται στα είδη των τραυματισμών που συμβαίνουν συχνότερα κατά τα αθλήματα ή την άσκηση. Οι τραυματισμοί που σχετίζονται με άσκηση/άθλημα μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την εμπειρία ή το επίπεδο φυσικής κατάστασης. Μερικοί τραυματισμοί κατά τη διάρκεια αθλημάτων προκύπτουν από ατυχήματα. Άλλοι οφείλονται σε ανεπαρκείς πρακτικές εκπαίδευσης, εσφαλμένο εξοπλισμό, έλλειψη φροντίδας ή ανεπαρκή προθέρμανση και διατάσεις.
Μερικοί από τους πιο κοινούς τύπους τραυματισμών κατά την άσκηση/τα αθλήματα είναι:

Διαστρέμματα και θλάσεις των μυών:

o Ένα διάστρεμμα είναι ένα τέντωμα ή τράβηγμα ενός συνδέσμου, της ομάδας των συνδετικών ιστών που ενώνει το άκρο του ενός οστού με το άλλο. Τα διαστρέμματα συνήθως συμβαίνουν όταν ένα άτομο πέφτει, περιστρέφεται ή χτυπάει κατά τρόπο που να πιέζει το σώμα εκτός της φυσιολογικής θέσης του. Ο συχνότερος τύπος διαστρέμματος είναι αυτός του αστραγάλου.
o Ένα διάστρεμμα είναι ένα γύρισμα, τράβηγμα ή έλξη ενός μυός ή ενός τένοντα, ενός ιστού που συνδέει το μυ με το οστό. Είναι ένας οξύς τραυματισμός που δεν προέρχεται από επαφή και έχει ως αποτέλεσμα υπερβολικό τράβηγμα ή υπερβολική σύσπαση. Οι αθλητές σε αθλήματα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο, το χόκεϊ και το μποξ έχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για διαστρέμματα. Οι συχνές επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στο τένις, την κωπηλασία και το γκολφ μπορούν να οδηγήσουν σε διαστρέμματα του χεριού και του βραχίονα.

elevation

Τραβήγματα των συνδέσμων που συγκρατούν τις αρθρώσεις:

o Οι τραυματισμοί των συνδέσμων στους αθλητές είναι συχνοί και μπορούν να προκύψουν σε οποιαδήποτε άρθρωση. Το γόνατο και ο αστράγαλος είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, αλλά σχετικοί με το άθλημα.

Τραβήγματα στους τένοντες που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις και τους επιτρέπουν να κινούνται:

o η πιο κοινή αιτία των τραβηγμάτων των τενόντων είναι ένα πρόβλημα που ονομάζεται τενοντίτιδα, μια εκφυλιστική ασθένεια που προκαλείται πιο συχνά από υπερκόπωση. Όταν ο τένοντας εξασθενήσει, το τραύμα μπορεί να οδηγήσει ρήξη.

Εξαρθρώσεις:

o οι αρθρώσεις που εξαρθρώνονται συχνότερα είναι μερικές από αυτές των χεριών. Εκτός από αυτές τις αρθρώσεις, η άρθρωση που εξαρθρώνεται πιο συχνά βρίσκεται στον ώμο. Οι εξαρθρώσεις σε γόνατα, ισχία και αγκώνες δεν είναι συχνές.

Οστά με κατάγματα, που περιλαμβάνουν τους σπονδύλους:

o Ένα κάταγμα είναι ένα σπάσιμο στο οστό που μπορεί να προκύψει είτε από γρήγορο, μεμονωμένο τραυματισμό στο οστό (οξύ κάταγμα) ή από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση στο οστό με την πάροδο του χρόνου (κάταγμα καταπόνησης).

Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη δομή που επηρεάζεται, οι μυοσκελετικοί τραυματισμοί από τα αθλήματα μπορούν κατά κανόνα να ταξινομηθούν με έναν ή δύο τρόπους: οξείς ή χρόνιοι.

compression

Οξείς τραυματισμοί

Οι οξείς τραυματισμοί κατά κανόνα προκαλούνται από έναν μεμονωμένο τραυματικό συμβάν, υψηλή ταχύτητα (π.χ. ποδόσφαιρο) ή πλήρη επαφή με το σώμα (π.χ. ποδόσφαιρο, πάλη).
Οι οξείς τραυματισμοί, όπως αστράγαλος, μέση με διάστρεμμα ή χέρι με κάταγμα προκύπτουν ξαφνικά κατά τη δραστηριότητα. Τα συμπτώματα ενός οξέος τραυματισμού περιλαμβάνουν:

• αιφνίδιο, σοβαρό πόνο
• οίδημα
• ανικανότητα τοποθέτησης βάρους σε κάτω άκρο
ευαισθησία σε άνω άκρο
• ανικανότητα κίνησης μιας άρθρωσης σε όλο το φάσμα κίνησής της
• αδυναμία σε άκρο
• ορατή εξάρθρωση ή θραύση οστού.

Χρόνιοι τραυματισμοί

Οι χρόνιοι τραυματισμοί συνήθως είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης μιας περιοχής του σώματος όταν εξασκείστε σε ένα άθλημα ή προπονείστε για μεγάλη χρονική περίοδο. Οι τραυματισμοί από υπερβολική καταπόνηση απαντώνται συχνά σε αθλήματα χαμηλής επαφής που περιλαμβάνουν μεγάλες συνεδρίες προπόνησης ή την ίδια επαναλαμβανόμενη κίνηση πολλές φορές (π.χ. τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, κωπηλασία, κολύμβηση). Επομένως προκύπτουν κατά κανόνα από σφάλματα προπόνησης (υπερβολική φυσική δραστηριότητα πολύ γρήγορα) ή/και εσφαλμένη τεχνική.

Τα παρακάτω είναι συμπτώματα χρόνιου τραυματισμού:

• πόνος κατά την εκτέλεση μιας δραστηριότητας
• ένας αμβλύς πόνος κατά την ανάπαυση
• οίδημα

rest

Εδώ θα βρείτε μερικές προτάσεις για την αποφυγή τραυματισμών κατά την προπόνησή σας:

• Κάθε προπόνηση πρέπει να αρχίζει με προθέρμανση και να τελειώνει με διατάσεις. Κάντε ασκήσεις προθέρμανσης όχι μόνο πριν από ενεργητικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, αλλά και πριν από λιγότερο ενεργητικές όπως το γκολφ.

Μην το παρακάνετε. Ειδικά, όταν αρχίζετε ένα πρόγραμμα άσκησης ή ξεκινάτε ένα νέο πρόγραμμα προπόνησης, ξεκινήστε αργά. Στη συνέχεια, σταδιακά αυξήστε την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα.

• Χρησιμοποιήστε την πιο μαλακή διαθέσιμη επιφάνεια άσκησης και αποφύγετε το τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες, όπως η άσφαλτος. Τρέξτε σε επίπεδες επιφάνειες. Το τρέξιμο σε δρόμους με ανηφορική κλίση μπορεί να αυξήσει την καταπόνηση του αχίλλειου τένοντα και του ίδιου του ποδιού.
• Να φοράτε παπούτσια με σωστή εφαρμογή που παρέχουν απορρόφηση των κραδασμών και σταθερότητα.

Αντιμετώπιση των τραυματισμών της προπόνησης

Οι τραυματισμοί μπορούν να συμβούν, όσο προσεκτικοί και αν είστε. Αν υποστείτε κάποιο τραυματισμό κατά την προπόνηση, ακολουθήστε τη μέθοδο RICE για να μην επιδεινωθεί:
R(est): Ξεκουράστε την τραυματισμένη περιοχή.
I(ce): Τοποθετήστε πάγο στην τραυματισμένη περιοχή για να ελαττώσετε το οίδημα, την αιμορραγία και τη φλεγμονή.
C(ompression): Εφαρμόστε έναν επίδεσμο συμπίεσης για να μειώσετε το οίδημα.
E(levate): Σταθεροποιήστε ψηλά την τραυματισμένη περιοχή, αν είναι δυνατό, για να μειώσετε το οίδημα.

ice

Οι περισσότεροι τραυματισμοί από προπόνηση θα επουλωθούν μόνοι τους σε 4 εβδομάδες ή λιγότερο. Αν ο τραυματισμός δεν έχει βελτιωθεί εντός μιας εβδομάδας ή επιδεινωθεί, αναζητήστε ιατρική φροντίδα. Και πάντα να είστε λογικοί. Αν ανησυχείτε για τον τραυματισμό, καλύτερα να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Η Ομάδα των Holmes Place

Ξεκινηστε να γυμναζεστε σημερα

Δοκιμάστε το ομαδικό μάθημα που σας ενδιαφέρει!

κατηγορια Ετικετες