ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ...ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ!

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μοναχός για να μάθει πώς να διαλογίζεται και να απολαύσει τα πλείστα οφέλη του διαλογισμού! Απλά πρέπει να έχετε περιέργεια ... και να ακολουθήσετε τα βήματά μας.

Ο Lior Perry, από τη Sadvidya Association, είναι ο οδηγός του διαλογισμού μας. Διαβάστε παρακάτω και βρείτε τον πλήρη οδηγό του περιοδικού μας εδώ

Η Holmes Place έχει συνεργαστεί με την Sadvidya Association, μια τοπική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στην προώθηση της υγείας και της ευεξίας για την τοπική κοινότητα μέσω της μελέτης και της πρακτικής του διαλογισμού και της καθοδήγησης για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Μπορεί να έχετε διάφορες σκέψεις και διάφορα συναισθήματα όταν ακούτε ή διαβάζετε αυτόν τον όρο. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν κάποια ιδέα για το τί είναι ο διαλογισμός. Μερικοί από εμάς έχουν νιώσει περιέργεια για το τί είναι διαλογισμός και μπορεί να έχουν δοκιμάσει να κάνουν σε κάποιο βαθμό. Μερικοί από εμάς πιστεύουν ότι «δεν κάνει για μένα» και ότι δεν ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία μας ή με το είδος ζωής που κάνουμε. Σε ποιους απευθύνεται ο διαλογισμός; Τί είναι ακριβώς; Η ακόλουθη εισαγωγή θα προσφέρει μια απλή και δομημένη άποψη για το τί είναι και πώς σχετίζεται με τις ζωές μας.

meditation

Εισαγωγή στο διαλογισμό: Τα πρώτα βήματα

Σε αυτήν τη σύγχρονη εποχή, όλοι μας έχουμε γρήγορους ρυθμούς και σε κάποιο βαθμό αγχωτικό τρόπο ζωής. Ασχολούμαστε συνεχώς από το πρωί μέχρι το βράδυ με τα «εγκόσμια». Η εργασία, η οικογένεια, οι σχέσεις, οι φίλοι, ο εαυτός μας, η υγεία μας, όλα απαιτούν την προσοχή μας. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ζωή μας σε όλα τα μέτωπα στο βέλτιστο των δυνατοτήτων μας. Αν έχουμε περιέργεια και σε κάποιο βαθμό μια διερευνητική προσέγγιση, μπορούμε να αναρωτηθούμε, γιατί συμπεριφερόμαστε και προσεγγίζουμε τη ζωή έτσι; Γιατί δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να αποδώσουμε στην εργασία; Γιατί δίνουμε πλήρη φροντίδα και προσοχή στα παιδιά μας; Γιατί επενδύουμε χρόνο στη δημιουργία και διατήρηση σχέσεων; Γιατί προσπαθούμε να ασκούμαστε και να τρώμε καλά; Γιατί είναι τόσο σημαντικό για εμάς να πάμε διακοπές ή να έχουμε ελεύθερο χρόνο; Η λίστα με αυτά τα φαινομενικά ασήμαντα ζητήματα είναι σίγουρα μεγάλη.

Η ευτυχία, φυσικά!

Όταν αρχίζουμε να διερευνούμε το κίνητρο ή την αιτία που κρύβεται πίσω από κάθε ενέργειά μας, τότε πράγματι αρχίζουμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα προς την κατανόηση και ανακαλύπτουμε αυτό που πραγματικά είμαστε και ποια είναι η πραγματική ανθρώπινη φύση μας. Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι πραγματικά αρκετά απλή.

Όλες οι ενέργειες και οι δραστηριότητές μας πραγματοποιούνται για την κάλυψη βασικών επιθυμιών και αναγκών μας με στόχο την ΕΥΤΥΧΙΑ. Σκεφτείτε το για λίγο. Η υγεία και η αγάπη των παιδιών μας, η καλή αξιολόγηση στο χώρο εργασίας, μια αύξηση στο μισθό μας, ένα ταξίδι σε έναν ευχάριστο προορισμό, μια ταινία, ένα βιβλίο, μια προπόνηση, ένα γεύμα, ένα ειδύλλιο, ο χρόνος που περνάμε στη φύση, αυτά και άλλα, υπάρχουν για να ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες μας για ευτυχία.

Ο κόσμος μας και η σύγχρονη καθημερινή ζωή είναι πραγματικά μαγευτικά, με την έννοια ότι είναι εδώ, κάθε μέρα, για να μας προσφέρουν απίστευτο πλούτο. Μέσα σε αυτόν τον εξωτερικό πλούτο βρίσκουμε διάφορους τρόπους για να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες μας και να διεκπεραιώσουμε τις αρμοδιότητές μας. Με βάση αυτή την αντίληψη ότι η ευτυχία μας εξαρτάται από την εκπλήρωση των καθημερινών καθηκόντων και των επιθυμιών μας, μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε τη συζήτηση ένα βήμα πιο πέρα, τον περιορισμό που υπάρχει πίσω από αυτό το φαινόμενο.

meditation

Πώς μπορούμε να επιτύχουμε μια πιο σταθερή αίσθηση της ευτυχίας;

Μπορεί να είναι σωστό να υποθέσουμε ότι όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με το συναίσθημα που προκαλεί το τρενάκι του λούνα παρκ ή με το συναίσθημα ότι είχαμε αποκτήσει κάτι και την επόμενη στιγμή απλά δεν υπάρχει για να εξυπηρετήσει την ικανοποίησή μας. Αν αυτή είναι η περίπτωση, πώς μπορούμε να επιτύχουμε ένα πιο σταθερό και «ασφαλές» συναίσθημα ευτυχίας και ικανοποίησης;
Πριν να αρχίσουμε την εξερεύνησή μας, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να καταλάβουμε τη φύση ενός πολύ ειδικού εργαλείου που έχουμε εμείς, τα ανθρώπινα όντα: το ανθρώπινο μυαλό. Το μυαλό μας, το οποίο περιλαμβάνει την ευφυΐα, τις σκέψεις, τις επιθυμίες, τις αναμνήσεις, τα συναισθήματά μας, θα μπορούσε να θεωρηθεί, για χάρη της συζήτησης μας, ο εγκέφαλός μας. Μέσα από αυτό το εξαιρετικό εργαλείο που είναι σε θέση να εκτιμήσει, αλληλεπιδράσει και, κατά κανόνα, να αντιληφθεί τον κόσμο. Μέσα από το μυαλό και τη σύνδεσή του με τις 5 αισθήσεις μας, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον κόσμο. Αισθανόμαστε, αλληλεπιδρούμε και κατανοούμε με τα μάτια και την όρασή μας, με τη μύτη μας και την ικανότητά της να μυρίσει μυρωδιές και αρώματα, με τα αυτιά και την αίσθηση της ακοής μας, που μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε ήχους και λέξεις, με το στόμα και τη γλώσσα μας, που μας εξυπηρετούν τόσο για να γευτούμε τα τρόφιμα που μας προσφέρονται αλλά και για να επικοινωνούμε και τέλος, με τα άκρα μας για να αγγίζουμε και να νιώθουμε.

Το μυαλό του πιθήκου

Για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα ακόμη στην κατανόηση της φύσης του μυαλού μας, ας χρησιμοποιήσουμε ένα απλό παράδειγμα. Η φύση συχνά μας δίνει παραδείγματα, τα οποία αντανακλούν τη δική μας «εσωτερική» ή πραγματική φύση. Στις τροπικές περιοχές, συχνά οι πίθηκοι σκαρφαλώνουν στα δέντρα για να βρουν τροφή και να περάσουν το χρόνο τους. Ποια είναι η φύση του πιθήκου; Ένας πίθηκος κάθεται συχνά σε ένα κλαδί, κοιτάζει προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ενδεχομένως, αρπάζει ένα φρούτο, τρώει λίγο, το πετάει και ξανά, μπορεί να πηδήξει σε άλλο κλαδί, να κοιτάξει γύρω, να αρπάξει κάτι άλλο για να φάει, να το μασήσει και στη συνέχεια να το πετάξει. Θα επαναλάβει αυτή τη συμπεριφορά και θα συνεχίσει μέχρι να κουραστεί.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τη συμπεριφορά του πιθήκου στο μυαλό σας; Πηδάει από σκέψη σε σκέψη, χωρίς συγκεκριμένη λογική ή κίνητρο, αναμασάει μια ιδέα, σκέψη ή συναίσθημα και στη συνέχεια πηδάει στην επόμενη. Σίγουρα αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του μυαλού μας. Γιατί το μυαλό μας το κάνει αυτό;

Για να διερευνήσουμε περαιτέρω και να κατανοήσουμε το θέμα, ας εξετάσουμε ένα ακόμη παράδειγμα. Όταν επισκεπτόμαστε το ζωολογικό κήπο, πολλές φορές μπορεί να δούμε ένα ζώο σε κλουβί: αλεπού, γορίλα, λιοντάρι, τίγρη... Αν καθίσουμε και παρατηρήσουμε το ζώο, θα αναγνωρίσουμε μια ορισμένη συμπεριφορά. Μερικές φορές το ζώο θα κινηθεί από τη μία πλευρά του κλουβιού στην άλλη, ίσως ακόμη και να χτυπήσει στα τοιχώματα του κλουβιού μέχρι να κουραστεί. Μπορεί να ξεκουραστεί λίγο και θα ξεκινήσει ξανά αυτή τη συμπεριφορά, από τη μία άκρη στην άλλη, χτυπώντας τα τοιχώματα του κλουβιού. Δεν θα σταματήσει, ακόμα κι αν βρίσκεται σε κλουβί και νιώθει ότι βρίσκεται σε περιορισμένο χώρο. Ψάχνει κάτι. Αναζητά την ελευθερία του.

meditation

Ο διαλογισμός και η κατάσταση εγρήγορσης

Μέχρι αυτό το σημείο έχουμε κατανοήσει τη βασική επιθυμία και ανάγκη για ευτυχία, καθώς και την περιορισμένη ανθρώπινη φύση λόγω της εξάρτησής της από εφήμερες συνδέσεις με τον εξωτερικό κόσμο μέσω των 5 αισθήσεων. Έχουμε επίσης αρχίσει να κατανοούμε την προσωπικότητα ή τη φύση αυτού του πολύ ειδικού εργαλείου μας, του ανθρώπινου μυαλού και το λόγο που αυτό αναζητά συνεχώς την ευτυχία (που συνεχώς αναζητά την εμπειρία της «αρχικής πηγής ευτυχίας»). Με αυτές τις βασικές αντιλήψεις μπορούμε τώρα να αρχίσουμε την εξερεύνηση της έννοιας του διαλογισμού.

Η βασική αναζήτησή μας για ευτυχία και αλληλεπίδραση με τον εξωτερικό κόσμο συμβαίνει στη σφαίρα μιας φυσικής κατάστασης της ύπαρξης που ονομάζεται «κατάσταση εγρήγορσης». Τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι εκπληρώνουμε τις επιθυμίες μας και διεκπεραιώνουμε τα καθήκοντά μας, ενώ συνεχώς βιώνουμε τον εξωτερικό κόσμο μέσω των 5 αισθήσεων. Στην κατάσταση εγρήγορσης περπατάμε, μιλάμε, γελάμε, σκεπτόμαστε, χαλαρώνουμε, διαβάζουμε, γράφουμε, κ.τ.λ.

Μια πρόσθετη φυσική κατάσταση που οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε καθημερινά είναι ο «ύπνος με όνειρα». Σε αυτή τη φυσική κατάσταση μπορούμε να απολαύσουμε ένα είδος ηρεμίας και ησυχίας που δεν μπορούμε να βιώσουμε στην «κατάσταση εγρήγορσης». Σε αυτή την κατάσταση αποσυνδέουμε τις αισθήσεις μας από τον εξωτερικό κόσμο, τις οποίες συνδέουμε μόνο με τα όνειρά μας, κάτι το οποίο φέρνει ένα βαθύτερο είδος χαλάρωσης σε σύγκριση με την «κατάσταση εγρήγορσης». Μια τρίτη φυσική κατάσταση που οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε καθημερινά και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας είναι ο «βαθύς ύπνος».

Σε αυτή την κατάσταση οι αισθήσεις μας βρίσκονται σχεδόν σε πλήρη κατάσταση ηρεμίας, ενώ σώμα και μυαλό βρίσκονται σε βαθιά ηρεμία, ησυχία και χαλάρωση. Αν μπορούσαμε να συνδέσουμε ηλεκτρόδια στο σώμα και το μυαλό μας και να μετρήσουμε τα επίπεδα ευτυχίας, ικανοποίησης και αναζωογόνησης, στην «κατάσταση εγρήγορσης», τον «ύπνο με όνειρα» και το «βαθύ ύπνο», στην κατάσταση του «βαθύ ύπνου» θα βλέπαμε τις υψηλότερες ενδείξεις. Υπάρχει μια πιο φυσική κατάσταση, την οποία μπορεί να μη γνωρίζουμε.

Η κατάσταση διαλογισμού

Είναι η κατάσταση που προσφέρει την υψηλότερη μορφή ευτυχίας, ευχαρίστησης, αναζωογόνησης και υγείας που υπάρχει για εμάς, τα ανθρώπινα όντα σε αυτόν τον κόσμο. Είναι η κατάσταση του διαλογισμού ή αυτό που συχνά αναφέρεται ως υπερβατική κατάσταση. Αν θέλαμε να πάμε πίσω στο χρόνο και να επισκεφθούμε ορισμένες περιοχές στον πλανήτη μας, θα συναντούσαμε ανθρώπους που βιώνουν αυτήν την κατάσταση, φυσικά, όπως ακριβώς απολαμβάνουμε καθημερινά την «κατάσταση εγρήγορσης», τον «ύπνο με όνειρα» και το «βαθύ ύπνο». Αυτή η κατάσταση είναι τόσο φυσική και τόσο μέρος του ανθρώπινου
συστήματος, όσο και οι άλλες τρεις καταστάσεις με τις οποίες είμαστε πιο εξοικειωμένοι. Σε ιδανικές συνθήκες, θα τη ζούσαμε σαν ένα μωρό που φυσικά αρχίζει να βιώνει τον «ύπνο με όνειρα» και το «βαθύ ύπνο» αμέσως μετά τη γέννησή του.

«Αν είναι έτσι», μπορεί να ρωτήσει κάποιος, «ποιος είναι ο λόγος που δεν τη βιώνουμε;» Η απάντηση είναι πολύ απλή.

Ακριβώς όπως εξήγησε ο Δαρβίνος, αν κάποιο από τα μέλη ή τα όργανά μας δεν έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια, μπορεί να σταματήσει η εύρυθμη λειτουργία του και τελικά να εξαφανιστεί. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε αυτή την πολύ ξεχωριστή 4η φυσική κατάσταση, «θαμμένη» μέσα μας χωρίς να έχουμε ασχοληθεί με αυτή για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για πολλές γενιές, από τη γέννησή μας έως το θάνατό μας, έχουμε σταματήσει να προσκαλούμε αυτόν τον ξεχωριστό «επισκέπτη» στο σπίτι μας. Η υπερβατική κατάσταση είναι ενσωματωμένη και είναι τόσο φυσική όσο και όλες οι άλλες τρεις καταστάσεις της ύπαρξης. Ωστόσο, απαιτεί την πρόσκληση και διευκόλυνση των κατάλληλων συνθηκών για να εμφανιστεί και να αρχίσει να λειτουργεί. Όπως κάνουμε με τους επισκέπτες στην καθημερινή μας ζωή, είναι αναγκαίο να τους περιποιηθούμε και να τους φιλοξενήσουμε.

meditation

Πραγματική ευτυχία

Όταν κάποιος κάνει διαλογισμό, χρειάζεται μια ορισμένη συγκέντρωση, η οποία σταδιακά επιτρέπει στο μυαλό να ξεφύγει από τον εξωτερικό κόσμο έτσι ώστε να ξεκουραστούν οι 5 αισθήσεις και να αρχίσει να απολαμβάνει την ευτυχία που υπάρχει εσωτερικά. Αυτή η εσωτερική ευτυχία μπορεί να βιωθεί μέσω του διαλογισμού που προσφέρει μια διαφορετική ποιότητα ευτυχίας που είναι απεριόριστη και δεν συνδέεται με οποιοδήποτε εξωτερικό πρόσωπο, ενέργεια ή υλικό.

Η Ομάδα των Holmes Place

Ξεκινηστε να γυμναζεστε σημερα

Δοκιμάστε το ομαδικό μάθημα που σας ενδιαφέρει!

κατηγορια Ετικετες